Zekat
Zekât; temizlik, artma ve bereket demektir. Başka bir ifadeyle Cenab-ı Hakk’ın kendi lütfundan servet vermiş olduğu zenginlerin, sırf Allah rızası için mallarının belli bir miktarını, Allah’ın bildirdiği kimselere ve yerlere vermesidir. Böylece hem muhtaç olanların ihtiyaçları giderilmiş, hem de Allah’ın emri yerine getirilmekle O’nun rızası kazanılmış olur. Zekâtla hem mal sahibi temizlenir, hem de malında bereket görülür. Nitekim bir ayette mealen şöyle buyrulur:
“Onların mallarından sadaka (ve zekât) al ki, bununla onları (günahlardan) temizleyesin, onların (sevaplarını) artırıp yüceltesin.”Tevbe Süresi, 103.
1. İyilik yapmak: Zekât, fakirlere yardım etmek için verilen bir sadakadır. Bu nedenle, zekât vermek insanlara yardım etmenin bir yolu olarak görülebilir.
2.İnfak etmek: İnfak etmek, mal ve servetin bir kısmını Allah yolunda harcamaktır. Zekât vererek infak etmek, hayır yapmanın bir yolu olarak görülebilir.
3.Kendini arındırmak: Zekât vermek, kişinin servetinden bir kısmını Allah yolunda harcaması ve böylece kendini arındırması anlamına gelir.
4.Toplumsal adaleti sağlamak: Zekât, fakirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için verildiğinden, toplumsal adaletin sağlanmasına yardımcı olur.
5.Şükretmek: Zekât vermek, sahip olunan servetin Allah'ın lütfu olduğunu ve bunu şükranla kabul etmek gerektiğini hatırlatır.
6.Kendini kontrol etmek: Zekât vermek, kişinin kendini kontrol etmesini ve cimrilikten kaçınmasını sağlar.
7. Ekonomik refahı artırmak: Zekat vermek, fakirlere yardım ederek ve onların ihtiyaçlarını karşılayarak, onların ekonomik durumlarını iyileştirebilir. Bu da toplumun genel ekonomik refahını artırabilir.
Zekat bağışları ile yetimlere, açlıkla mücadele edenlere, savaşlardan yada doğal afetlerden etkilenmişlere ve tüm yardıma muhtaçlara umut olabilirsiniz.